r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Gesprek Timmermans en Polen blijft uit

dinsdag 7 november 2017, 8:23
gewijzigd
Plenary session week 43 2017 in Strasbourg - The fight against illegal immigration and people smuggling in the Mediterranean
Bron: Copyright: © European Union 2017 - Source : EP.

BRUSSEL (ANP) - Frans Timmermans hoopt nog altijd op een dialoog met de Poolse regering over het conflict over de rechtsstaat in het land. De vicevoorzitter van de Europese Commissie betreurt het dat dat tot op heden niet is gebeurd, zei hij maandag in het Europees Parlement. ,,De uitnodiging staat nog altijd.’’

Brussel is bezorgd over een aantal Poolse wetten die de rechtsstaat zouden bedreigen omdat de rechtspraak onder politieke controle zou komen.

Diverse Europarlementariërs vinden dat het tijd wordt om Polen zijn stemrecht in de EU te ontnemen of EU-fondsen te beperken. ,,Tijd voor de volgende stap’’, aldus Judith Sargentini (GroenLinks).

Timmermans zei dat als er geen reactie komt er ,,geen andere mogelijkheid’’ is dan om in de toekomst andere instrumenten in te zetten. ,,Als het vertrouwen meer en meer onder druk komt, wordt samenwerking moeilijker.’’ Onafhankelijke rechtspraak is ,,cruciaal’’, aldus Timmermans. ,,Laten we er samen voor zorgen dat Polen weer op het juiste pad komt.''

Op kritiek dat hij in zijn eentje tegen Polen ten strijde trekt, zei Timmermans dat de meeste lidstaten en veel Europese rechters bezorgd zijn over Polen en willen dat het land voldoet aan de EU-normen op het gebied van rechtsstaat.

De commissie begon in juli een juridische procedure tegen Polen omdat het voor mannelijke rechters een pensioenleeftijd introduceert van 65 maar voor vrouwen van 60 jaar. Dat is leeftijdsdiscriminatie en in strijd met het EU-verdrag, aldus de EU-commissaris. Polen ontkent EU-wetgeving te overtreden.

Timmermans probeert al ruim anderhalf jaar met Warschau in gesprek te komen. Hij heeft sinds juli vier uitnodigingen verstuurd. Eind september zei de Poolse regering nog met hem in gesprek te willen gaan. Hij noemde dat toen ,,een bemoedigende handreiking''.

Terug naar boven