r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU-leiders gaan lastige knopen ontwarren

vrijdag 20 oktober 2017, 11:16
Donald Tusk
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - De regeringsleiders van de EU-landen stemmen in met de nieuwe werkwijze zoals Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk die heeft voorgesteld. Die komt erop neer dat de leiders onderwerpen die vastlopen bij de vakministers gaan proberen los trekken. Het kan bijvoorbeeld gaan om lastige dossiers op het vlak van asiel, digitale markt, handel en monetair of sociaal beleid.

Tusk heeft in zijn 'leidersagenda' voor de komende anderhalf jaar alvast een reeks extra toppen ingelast, die de vertraging door nationaal eigenbelang of bureaucratie moet wegnemen. In korte nota’s wordt de kern van het probleem samengevat, waarna de leiders na een stevige discussie knopen moeten doorhakken. Wordt de impasse niet doorbroken, dan staat de weg open voor een ‘kopgroep’ die het voortouw neemt.

Premier Mark Rutte reageerde al positief. Hij denkt dat Nederland er wel bij vaart als de EU vaart maakt op onderwerpen als de digitale interne markt, de energie-unie, de kapitaalunie en de dienstenmarkt. Op het niveau van de leiders is de kans volgens Rutte groter dat via ‘uitruil’ de knoop er kan worden uitgetrokken.

Ook Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, reageerde welwillend. ,,Business as usual is geen optie. We moeten op een efficiëntere manier besluiten nemen in de EU en de eurozone.''

Terug naar boven