r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Macron wil doorpakken met EU-hervormingen

vrijdag 29 september 2017, 12:38
Jean Claude Juncker, Emmanuel Macron
Bron: European Commission

TALLINN (ANP) - De Europese Unie moet het tempo van de hervormingen opvoeren. De leiders van de lidstaten zijn het daar volgens de Franse president Emmanuel Macron over eens. Volgens hem werden zijn voorstellen voor diepgaande integratie donderdag tijdens een diner in de Estse hoofdstad Tallinn positief onthaald. Daar zijn de EU-regeringsleiders bijeen.

De noodzaak voor ,,een sprong voorwaarts’’ werd volgens Macron alom erkend. ,,We zijn ervan overtuigd dat Europa sneller en sterker moet bewegen richting meer soevereiniteit, eenheid en democratie.’’ De Duitse bondskanselier Angela Merkel was een van de leiders die Macrons ambities positief onthaalde, maar dat over veel details nog moet worden gepraat.

Premier Rutte hield de boot enigszins af, hoewel hij zonder concreet te worden zei het wel eens te zijn met veel ideeën van Macron. Hij beklemtoonde dat lidstaten hun beloftes over economische hervormingen moeten uitvoeren.

EU-president Donald Tusk sprak van een ,,goed en constructief debat'', met een sterke en gedeelde wil om de eenheid te bewaren. Hij gaat de komende twee weken aan de slag om een tijdpad voor de hervormingsagenda voor dit en komend jaar uit te stippelen. De vele ideeën die door allerlei landen op tafel zijn gelegd kunnen worden vergeleken met het Eurovisie Songfestival, zei de Pool grappend. ,,Maar ik ben er persoonlijk van overtuigd dat we er goed gebruik van maken, mits we eenstemmig zingen.’’

Terug naar boven