r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

PVV en Vlaams Belang halen banden aan

donderdag 7 september 2017, 17:23
gewijzigd

DEN HAAG (ANP) - De PVV en Vlaams Belang hebben hun banden verder aangehaald. De partijen hebben onder meer afgesproken dat zij - symbolisch - soms met elkaar over de grens campagne zullen gaan voeren. Daarbij moet worden gedacht aan flyeracties in Nederlandse en Vlaamse gemeenten.

PVV-leider Geert Wilders en Vlaams Belang-leider Tom van Grieken lieten dat donderdag weten. Grote delegaties van hun partijen vergaderden samen in het Tweede Kamergebouw. Wilders liet weten dat hij aan Van Grieken advies heeft gevraagd over diens ervaringen met gemeenteraadsverkiezingen. De PVV doet volgend jaar voor het eerst in meer dan twee gemeenten mee aan de lokale verkiezingen.

Van Grieken sprak van een ,,historisch moment, dat we echt officieel samen vergaderen''. Volgens hem is er heel veel dat de partijen bindt. ,,We delen de taal, we delen de cultuur, we delen de gemeenschappelijke geschiedenis. Maar meer dan ooit bindt ons het politieke verhaal. Onze strijd tegen islamisering, de gemeenten teruggeven aan de mensen.''

De Vlaams Belang-voorman wees erop dat de beide partijen voor het eerst ook diepgaand met elkaar spraken over gezondheidszorg en andere onderwerpen dan Europese vraagstukken en de strijd tegen islamisering. Wel tekende hij aan dat ,,onze core business onze core business blijft''.

Wilders zei dat hij de samenwerking tussen de partijen in het Europees Parlement ook ,,bilateraal'' wil uitbreiden. Hij noemde onder meer werkbezoeken die de partijen over en weer zullen brengen.

De twee leiders benadrukken dat ze nauwer willen samenwerken maar een fusie niet zien zitten. ,,We blijven wel onze eigen identiteit behouden'', aldus Van Grieken.

Wilders ontving vier jaar geleden al eens een andere prominente Europese geestverwant aan het Binnenhof. Toen kwam Marine Le Pen van het Franse Front National langs.

Terug naar boven