r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU bespreekt fipronil-affaire begin september

vrijdag 18 augustus 2017, 10:43
3402nd Agriculture/Fisheries Council
Bron: The Council of the European Union

TALLINN/BRUSSEL (ANP) - De EU-landbouwministers bespreken het schandaal met de door fipronil besmette eieren op 5 september, als ze informeel bijeenkomen in Tallinn, de hoofdstad van tijdelijk EU-voorzitter Estland. De EU-commissarissen Phil Hogan (Landbouw) en Vytenis Andriukaitis (Gezondheid en Voedselveiligheid) praten de bewindslieden dan bij over de stand van zaken.

De ministers zouden de kwestie op 26 september bespreken op een 'eiertop', maar Duitsland heeft op vervroeging aangedrongen. Andriukaitis zei vorige week topoverleg te willen beleggen over de eiercrisis, om lessen te trekken en een eind te maken aan de onderlinge ruzies. Zo hebben bewindslieden uit Nederland en België kritiek op elkaar geuit over hun aanpak. Hoewel zij de strijdbijl zeggen te hebben begraven, is nog veel onduidelijk.

Naast achttien EU-landen zijn ook Zwitserland, Libanon en Hongkong getroffen door de affaire met de insecticide, die in Nederland en België illegaal werd gebruikt om bloedluizen in kippenstallen te doden. In tal van landen zijn besmette eieren uit de handel gehaald.

Terug naar boven