r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Formeel onderzoek misbruik EU-geld Le Pen

vrijdag 30 juni 2017, 16:30
Marine le Pen © Europese Unie 2015, Europees Parlement

PARIJS (ANP) - De Franse jusititie is tegen Marine Le Pen van het rechtse Front National een formeel onderzoek begonnen wegens mogelijk misbruik van Europees geld. Le Pen zou medewerkers van het Front National met EU-geld hebben betaald, terwijl die niet in het Europees Parlement maar op het partijbureau in Frankrijk werkten.

Het zou gaan om een bedrag van 5 miljoen euro. Le Pen wordt verdacht van vertrouwensbreuk, meldden Franse media op gezag van Franse gerechtelijke bronnen.

Le Pen legde vrijdag een verklaring af voor de rechter. Zij weigerde eerder te verschijnen, omdat zij toen nog in de race was voor het Franse presidentschap. Zij ontkent de beschuldiging en zegt dat die politiek gemotiveerd is. Volgens haar advocaat tekent zij bezwaar aan tegen het onderzoek.

Marine Le Pen verloor in de Franse presidentsverkiezing van Emmanuel Macron. Bij de recente parlementsverkiezingen werd zij wel gekozen in de Franse Nationale Vergadering. Zij is geen lid meer van het Europees Parlement.

Er loopt ook nog een onderzoek naar de financiering van eerdere verkiezingscampagnes van Le Pen. Ook buigt de Franse justitie zich over het verspreiden van gruwelfoto's van Islamitische Staat door Le Pen.

Delen

Terug naar boven