r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Joop van Tijn, 20 jaar later, Amsterdam

deBALIE in Amsterdam
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 12 september 2017 20:00
plaats Amsterdam
locatie De Balie Toon locatie
aanwezigen H. (Hans) Wiegel, V. (Victor) Halberstadt, M.H. (Max) van Weezel, T. (Tom-Jan) Meeus, M.M. (Marc) Josten e.a.
organisatie De Balie

Joop van Tijn was een legendarische hoofdredacteur van Vrij Nederland. Op 12 september wordt in De Balie nog eens teruggeblikt op de goede oude tijd.

Joop van Tijn was als hoofdredacteur van Vrij Nederland jarenlang een gevreesd en gevierd journalist. Maar Van Tijn was groter dan Vrij Nederland alleen. Als Van Tijn belde, nam je op. Gezagsdragers spraken bij interviews Van Tijn aan met excellentie, in plaats van andersom. En liefhebbers herinneren zich nog het ketsen van de biljartballen, de krakende parketvloer en de sigarenrook bij Welingelichte Kringen in Arti et Amicitiae - een legendarische voorloper van de nu alomtegenwoordige talkshows. Twintig jaar na het overlijden van Van Tijn brengt De Balie nog één keer Welingelichte Kringen terug met een avond over de persoon en erfenis van Van Tijn en de staat van de hedendaagse journalistiek.

Met o.a:

  • Een gesprek met gevierd interviewer Antoinnette Scheulderman (LINDA, VK Magazine) over de interviews van Van Tijn en de kunst van het interview.
  • Harry van Wijnen was één van de vaste tafelheren bij Welingelichte Kringen; hij blikt terug op de talkshow en de man Van Tijn.
  • Hans Wiegel (VVD-prominent) werd meerdere malen geïnterviewd door Van Tijn en noemde dat vaak “een heerlijk steekspel”. Wiegel spreekt met Marc Josten (hoofdredacteur Medialogica) over de wisselwerking tussen politiek en journalistiek.

De avond staat onder leiding van Coen Verbraak en Yoeri Albrecht, beiden jarenlang werkzaam bij Vrij Nederland.

Meer informatie op de website van De Balie.


Inhoud

1.

De Balie

Deze organisatie organiseert debatten, seminars, theater- en filmvoorstellingen met betrekking tot culturele, sociale en politieke vraagstukken in Amsterdam. Door middel van deze activiteiten worden vele interessegebieden bestudeerd en bediscussieerd, zoals technologie, kunst, economie, de veranderende bevolkingssamenstelling, Europa etc. De Balie is open voor een breed publiek en voor alle soorten media.

De Balie is gevestigd in het voormalige gerechtshof aan het Leidseplein in Amsterdam, en is in 1982 opgericht. Voormalig PvdA-politicus Felix Rottenberg is mede-oprichter van de organisatie.

2.

Meer over...

Terug naar boven