r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU voert strijd tegen terrorisme op

donderdag 22 juni 2017, 17:52
Militairen op straat in Brussel
Bron: Bron: Europees Parlement

EU-TOP

BRUSSEL (ANP) - De EU-leiders zijn vastbesloten terrorisme, haat en gewelddadig extremisme de kop in te drukken. Terroristische propaganda en haatboodschappen op internet moeten sneller offline. Op hun top in Brussel besloten ze donderdag meer informatie over Syriëstrijders en radicalisering in Europa uit te wisselen, de buitengrenzen beter te controleren en de geldstromen naar terroristen af te sluiten.

De leiders riepen grote techondernemingen en socialemediabedrijven met spoed op meer werk te maken van het (automatisch) verwijderen van propaganda en oproepen tot haat op het internet. Zo nodig komt er wetgeving, zei EU-president Donald Tusk. ,,Terrorisme is nog steeds een enorme dreiging.''

Systemen waarmee terroristen ongestoord kunnen communiceren baren de leiders ook grote zorgen. Het gaat bijvoorbeeld om versleuteling waardoor geheime diensten berichten niet kunnen lezen. Daar moet een oplossing voor komen, zo staat in de eindconclusies.

Met de recente aanslagen in Londen en Manchester in het achterhoofd wees de Britse premier Theresa May op de noodzaak verspreiding van extremisme op internet te stoppen. ,,We moeten voorkomen dat terroristen online een veilige plek hebben.’’ De Franse president Emmanuel Macron riep ook op de strijd tegen terrorisme op te voeren.

Delen

Terug naar boven