r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Innovatief Nederland passeert Duitsland

dinsdag 20 juni 2017, 15:04
gewijzigd
Vlag Nederland en EU © Camilla van Kooten

BRUSSEL/DEN HAAG (ANP) - Nederland is Duitsland gepasseerd als innovatieleider in de EU en staat nu op de vierde plaats. Als het om innovatiekracht in Europa gaat, staat Zweden aan de top in het dinsdag gepubliceerde Europese Innovatie Scorebord van de Europese Commissie.

Het scorebord gebruikt graadmeters als publiek-private samenwerking, digitalisering, kwaliteit van studies en de werkgelegenheid in innovatieve bedrijven en op universiteiten. Innovatieleiders zijn de landen die minimaal 20 procent boven het Europese gemiddelde scoren. Dat zijn naast Nederland (29,5 procent), Zweden en Duitsland ook Denemarken, Finland en Groot-Brittannië.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) noemt in een reactie de intensieve samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheden als reden waardoor de innovatiekracht van Nederland de afgelopen jaren verder is versterkt. Maar hij waarschuwt ook, dat als Nederland aan de Europese top wil blijven, er ,,actie” nodig is.

,,Onze publieke investeringen in innovatie liggen boven het Europese gemiddelde, maar de eigen investeringen van Nederlandse bedrijven liggen daar onder", aldus Kamp. ,,Het is nu belangrijk dat juist ondernemers extra gaan investeren in innovatie.” In 2016 behaalde Nederland de aanduiding 'innovatieleider' voor het eerst.

Volgens EU-commissaris Elzbieta Bieńkowska (Industrie) blijft de Europese industrie vernieuwen. ,,De EU loopt echter nog steeds achter op de wereldleiders." De achterstand op de VS en Canada wordt weliswaar kleiner, maar Japan en Zuid-Korea lopen verder uit.

Terug naar boven