r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Brussel keurt redding Monte dei Paschi goed

donderdag 1 juni 2017, 14:39
gewijzigd
vlag Itali�ƒ«

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft donderdag een reddingsplan voor de Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena (MPS) goedgekeurd. De Italiaanse staat mag nieuw kapitaal in de oudste bank van de wereld injecteren, maar moet onder meer alle slechte leningen lozen. De deal heeft ook de instemming van de Europese Centrale Bank (ECB).

In een mededeling zegt EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) dat de beoogde herkapitalisering voldoet aan de EU-regels. Ze noemt geen bedrag, maar de Italianen zouden 8,8 miljard euro in de bank willen pompen.

De commissie kan onder de richtlijn voor het herstel en de afwikkeling van kredietinstellingen onder voorwaarden staatssteun toestaan, als die leidt tot winstgevendheid bij de bank op de langere termijn.

De aandeel- en sommige obligatiehouders van MPS moeten meebetalen aan het reddingsplan. De salarissen van de topfunctionarissen worden aan banden gelegd. Ze mogen niet meer verdienen dan maximaal tien keer het gemiddelde salaris van de bankemployé's. Er worden ook allerlei maatregelen ingevoerd die de bank efficiënter moeten maken.

Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie gaat het om een principe-akkoord en kunnen daarom nog geen cijfers worden geopenbaard. Zo blijft onduidelijk of en hoeveel banen er bij de probleembank verloren gaan. Brussel verwacht dat het nog ,,enkele weken" duurt voordat alles is afgerond.

De ECB moet daarna formeel het groene licht geven. Dat kan pas als duidelijk wordt hoe de Italianen de afspraken gaan uitvoeren, zoals aan wie de oninbare leningen worden verkocht.

Terug naar boven