r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

'Grensgeschil' Italië - Zwitserland

woensdag 5 april 2017, 12:33

CHIASSO (ANP) - Italië heeft de Zwitserse ambassadeur op het matje geroepen over de plotselinge nachtelijke sluiting van drie grensposten. Persbureau ANSA meldde woensdag dat de Zwitserse ambassadeur Giancarlo Kessler in Rome heeft beklemtoond dat de sluiting van de grensovergangen slechts een proef is en een tijdelijk karakter heeft.

Maar de Italiaanse regering neemt hier geen genoegen mee. Zwitserland is in principe door verdragen gebonden zich aan het vrije verkeer te houden dat de Europese Unie garandeert. De grenzen gingen volgens de Italianen onaangekondigd dicht.

De proef met de sluiting is een initiatief van de Zwitserse politica Roberta Pantani uit het Italiaanstalige Zwitserse grenskanton Ticino. Voorafgaand aan de sluiting was er onenigheid tussen beide landen omdat Ticino eist dat Italiaanse justitie informatie geeft over eventuele criminaliteit van mensen die in het grenskanton willen werken.

Afgelopen zaterdag om 23.00 uur sloten de grensovergang Novazzano, ten westen van Chiasso, de grenspost Perdinate ten zuiden van Chiasso en een kleine bergpas tussen het Meer van Lugano en het Lago Maggiore. De grenzen gaan er sindsdien om 05.00 open en om 23.00 dicht.

Terug naar boven