r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Midden-Oosten beleid: De kansen en keuzes voor Nederland, Den Haag

MI logo
datum 7 juni 2017 17:15
plaats Den Haag
locatie Internationaal perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10 Toon locatie
organisatie Montesquieu Instituut (MI), Internationaal perscentrum Nieuwspoort, ProDemos, Filmhuis Den Haag

Iedere maand wordt in Nieuwspoort een gemodereerd actualiteitendebat gehouden tussen wetenschap, politiek en media. Deze maand een debat met Sadet Karabulut (Tweede Kamerlid SP), Martijn Kitzen (voormalig militair en politicoloog), Jan Gruiters (directeur van PAX) en Paul Brill (Volkskrant-journalist).

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat de Zesdaagse Oorlog plaatsvond, een conflict tussen Israël en haar Arabische buurlanden dat tot op de dag van vandaag een stempel drukt op de problematiek in de regio.

Moet Nederland zich actief mengen in conflicten in het Midden-Oosten? De nieuwe regering zal zich moeten buigen over deze vraag. Europese landen en de VS proberen al jaren om door middel van militaire en civiele interventie vrede en stabiliteit terug te brengen in de regio. Tot nu toe met weinig effect.

Heeft het wel zin om te interveniëren? En zo ja, wat zou dan het beleid van Nederland en de EU moeten zijn? Waar is zowel deze regio als Europa het meest bij gebaat? Hoe kan Nederland bijdragen aan stabiliteit en democratisering in het Midden-Oosten op de lange termijn?

Het debat staat onder leiding van Max van Weezel.

Het actualiteitendebat is een samenwerking van het Montesquieu Instituut, Nieuwspoort, ProDemos en het Filmhuis Den Haag.

Dit actualiteitendebat wordt georganiseerd in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Meerpartijen Democratie (NIMD), PAX en het Grote Midden-Oosten Platform.

Praktische informatie

  • Wanneer: woensdag 7 juni 2017
  • Hoe laat: van 17.15 - 18.30 uur
  • Waar: Internationaal perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10, Den Haag

Inhoud

1.

Montesquieu Instituut (MI)

Het Montesquieu Instituut is een multidisciplinair onderzoeks- en onderwijsinstituut op het snijvlak van democratie, politiek en parlementaire besluitvorming in Nederland én Europa.

Het instituut werkt samen met andere wetenschappelijke instellingen in Nederland en Europa en streeft ernaar om de beschikbare kennis op dit terrein tijdig en hanteerbaar onder handbereik van ambtenaren, bestuurders, journalisten, politici, wetenschappers én belangstellende burgers te brengen.

2.

Internationaal perscentrum Nieuwspoort

Internationaal perscentrum Nieuwspoort vormt een ontmoetingsplek voor parlementaire pers, politici, voorlichters en lobbyisten en is een begrip in politiek Den Haag. Bij Nieuwspoort staat het vrije woord hoog in het vaandel. Nieuwspoort is dan ook bij uitstek een debatcentrum waar politici, journalisten, overheid en belangenbehartigers de degens kruisen. Nieuwspoort is gevestigd bij de Tweede Kamer in Den Haag.

3.

ProDemos

ProDemos informeert burgers over de democratische rechtsstaat en stelt hen in staat om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen. Dat gebeurt door overdracht van kennis over de kernwaarden van de Nederlandse rechtsstaat en over de werking van de democratie in al haar aspecten. Dit moet burgers uiteindelijk in staat stellen om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen.

ProDemos organiseert debatten, tentoonstellingen, rondleidingen en simulaties voor zowel jongeren als volwassenen. ProDemos is een niet-partijgebonden organisatie. Het kantoor en het bezoekerscentrum zijn gehuisvest aan de Hofweg 1 in Den Haag.

4.

Filmhuis Den Haag

Het Filmhuis Den Haag is een onafhankelijk filmtheater dat de kennis van en de liefde voor film en filmgeschiedenis wil overbrengen door de presentatie van films die doorgaans niet te zien zijn in de reguliere bioscopen. Ook organiseert het Filmhuis workshops, debatten, lezingen en educatieve voorstellingen.

Het Filmhuis Den Haag werd officieel geopend op 2 september 1981. In 1991 verhuisde het Filmhuis naar de huidige locatie aan het Spui. Het Filmhuis heeft zeven zalen: vijf filmzalen en twee multifunctionele zalen.

5.

Meer over...

Terug naar boven