r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Leider eurosceptische Finnen stapt op

zondag 5 maart 2017, 13:35

HELSINKI (ANP/RTR) - De Finse minister van Buitenlandse Zaken Timo Soini heeft aangekondigd dat hij in juni niet herkiesbaar is als leider van de nationalistische en eurosceptische Ware Finnen-partij. Als bewindsman wil hij wel aanblijven tot het einde van de rit in 2019.

Soini (54) heeft er al twee termijnen van tien jaar als partijvoorzitter opzitten. ,,Het wordt tijd voor iets anders'', schreef hij op zijn blog. Onder zijn leiding zijn de Ware Finnen opgeschoven van een randpartij naar een partij die flink wat in de melk te brokkelen heeft. Maar door de regeringsdeelname sinds 2015 in een coalitie met de Centrumpartij en de conservatieve NCP heeft de partij veel compromissen moeten sluiten, waardoor de steun van haar aanhang is afgenomen.

Het opstappen van Soini kan de weg vrijmaken voor een leider die een hardere koers voorstaat. Koploper in de peilingen is Europarlementslid Jussi Halla-aho. Hij vindt het lidmaatschap van de Europese Unie niet in het strategisch belang van Finland is. Ook vindt hij dat organisaties die vluchtelingen en migranten uit de Middellandse Zee oppikken daarvoor gestraft moeten worden.

Terug naar boven