r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Stadsgesprek: Hoe stemt Amsterdam?

deBALIE in Amsterdam
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 22 februari 2017 20:00
plaats Amsterdam
locatie De Balie - Toon locatie
aanwezigen M.L. (Mei Li) Vos, J.M. (Jan) Paternotte, D.A. (Daniël) van der Ree e.a.
organisatie De Balie

Schertsend wordt vaak over 'de republiek Amsterdam' gesproken, maar is Amsterdam echt wel zo onafhankelijk?. Rondom de bed, bad en broodregeling van asielzoekers lag Van der Laan in de clinch met politiek Den Haag en ook in zaken als het coffeeshopbeleid, AirBnB en de woningmarkt is er spanning tussen de hoofdstad en de Tweede Kamer. Achter de schermen weten Amsterdamse bestuurders ook wel dat als ze zaken geregeld willen hebben zij in Den Haag moeten zijn. In Het Stadsgesprek bespreken we met o.a. fractievoorzitter D66 Amsterdam Jan Paternotte, Tweede Kamerlid PvdA Mei Li Vos en Tweede Kamerlid VVD Daniel van der Ree de relevantie van de naderende verkiezingen voor de hoofdstad.

Met o.a:

  • Fractievoorzitter Jan Paternotte (D66 Amsterdam) hoopt in maart de overstap naar Den Haag te maken met zijn verkiesbare plek op de landelijke D66-lijst.
  • Tweede Kamerlid Daniel van der Ree (VVD) zat jarenlang in de Amsterdamse gemeenteraad en stapte deze zomer over naar de Tweede Kamer. Hoe is de verhouding tussen politiek Den Haag en Amsterdam volgens hem?
  • Tweede Kamerlid Mei Li Vos (PvdA) studeerde en woont al jaren in Amsterdam. Wat kan Den Haag volgens haar voor Amsterdam betekenen?
  • Hoogleraar Marjolein 't Hart (VU) vertelt over de historische relatie tussen de 'Republiek' Amsterdam en politiek Den Haag.

Het Stadsgesprek

De Balie en Het Parool geven Amsterdam een stem met de debatserie Het Stadsgesprek. Tijdens deze maandelijkse bijeenkomsten wordt er gedebatteerd over een thema dat de stad raakt, met uiteenlopende sprekers uit de politiek, wetenschap, onderwijs sport, journalistiek en het bedrijfsleven, maar bovenal betrokken en trotse Amsterdammers.

Ben jij onder de 25? Dan zien wij jou graag meedenken en meepraten over de verkiezingen. Voor 5 euro mag jij naar dit event toe!


Inhoud

1.

De Balie

Deze organisatie organiseert debatten, seminars, theater- en filmvoorstellingen met betrekking tot culturele, sociale en politieke vraagstukken in Amsterdam. Door middel van deze activiteiten worden vele interessegebieden bestudeerd en bediscussieerd, zoals technologie, kunst, economie, de veranderende bevolkingssamenstelling, Europa etc. De Balie is open voor een breed publiek en voor alle soorten media.

De Balie is gevestigd in het voormalige gerechtshof aan het Leidseplein in Amsterdam, en is in 1982 opgericht. Voormalig PvdA-politicus Felix Rottenberg is mede-oprichter van de organisatie.

2.

Meer over...

Terug naar boven