r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Film & Debat: Chez Nous, Den Haag

MI logo
datum 16 februari 2017 19:00
plaats Den Haag
locatie Filmhuis Spui 191 Toon locatie
organisatie Montesquieu Instituut (MI), Internationaal perscentrum Nieuwspoort, ProDemos, Filmhuis Den Haag

Op donderdag 16 februari vindt er een Film & Debat plaats in het Filmhuis Den Haag over de Nederlandse voorpremière van de film ‘Chez nous,’ geregisseerd door Lucas Belvaux.

Chez nous vertelt het verhaal van Pauline, een verpleegster die tussen Lens en Rijsel in haar eentje zorgt voor haar twee kinderen en haar vader, een voormalige metaalbewerker. Ze is toegewijd en vrijgevig. Al haar patiënten houden van haar en rekenen op haar. De leiders van een extremistische partij profiteren van die populariteit en stellen haar voor om zich bij de komende gemeenteverkiezingen kandidaat te stellen.

De partijtop van Front National vindt de synopsis, en vooral de uitwerking ervan, wel erg verdacht. De partijleider lijkt namelijk nogal veel op de eigen partijleider, Marine Le Pen.

Na afloop van de film gaan Hero Brinkman en Koen Vossen in gesprek over de opkomst van populistische partijen.

  • Hero Brinkman was van 2006 tot 2012 lid van de Tweede Kamer voor de PVV. Bij de verkiezingen van 2012 was hij lijsttrekker van de door hem opgerichte partij Democratisch Politiek Keerpunt, maar haalde toen geen zetels. Bij de komende verkiezingen op 15 maart doet hij weer mee met de OndernemersPartij. Hij is ook van 2011 tot 2015 Statenlid in Noord-Holland geweest. Hero Brinkman was voor hij de politiek in ging politieambtenaar.
  • Koen Vossen is politiek historicus, zelfstandig publicist en universitair docent politicologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij heeft in zowel journalistieke als wetenschappelijke media gepubliceerd over onder meer populisme, anti-democratische bewegingen, Syriëstrijders, nieuwe partijen en over autoritaire regimes in heden en verleden. Zijn boek Rondom Wilders. Portret van de PVV was in 2013 een van de vier genomineerden voor de Prinsjesboekenprijs.

Film & debat is een samenwerking van ProDemos, Filmhuis Den Haag, het Montesquieu Instituut en Nieuwspoort.

Praktische informatie

  • Wanneer: donderdagavond 16 februari 2017 om 19:00 uur.
  • Waar: Filmhuis Den Haag, Spui 191 te Den Haag.
  • Toegang: Tickets verkrijgbaar op de website van het Filmhuis Den Haag

Andere activiteiten over de verkiezingen

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart organiseert ProDemos samen met het Filmhuis Den Haag en het Montesquieu Instituut ook de volgende evenementen:


Inhoud

1.

Montesquieu Instituut (MI)

Het Montesquieu Instituut is een multidisciplinair onderzoeks- en onderwijsinstituut op het snijvlak van democratie, politiek en parlementaire besluitvorming in Nederland én Europa.

Het instituut werkt samen met andere wetenschappelijke instellingen in Nederland en Europa en streeft ernaar om de beschikbare kennis op dit terrein tijdig en hanteerbaar onder handbereik van ambtenaren, bestuurders, journalisten, politici, wetenschappers én belangstellende burgers te brengen.

2.

Internationaal perscentrum Nieuwspoort

Internationaal perscentrum Nieuwspoort vormt een ontmoetingsplek voor parlementaire pers, politici, voorlichters en lobbyisten en is een begrip in politiek Den Haag. Bij Nieuwspoort staat het vrije woord hoog in het vaandel. Nieuwspoort is dan ook bij uitstek een debatcentrum waar politici, journalisten, overheid en belangenbehartigers de degens kruisen. Nieuwspoort is gevestigd bij de Tweede Kamer in Den Haag.

3.

ProDemos

ProDemos informeert burgers over de democratische rechtsstaat en stelt hen in staat om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen. Dat gebeurt door overdracht van kennis over de kernwaarden van de Nederlandse rechtsstaat en over de werking van de democratie in al haar aspecten. Dit moet burgers uiteindelijk in staat stellen om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen.

ProDemos organiseert debatten, tentoonstellingen, rondleidingen en simulaties voor zowel jongeren als volwassenen. ProDemos is een niet-partijgebonden organisatie. Het kantoor en het bezoekerscentrum zijn gehuisvest aan de Hofweg 1 in Den Haag.

4.

Filmhuis Den Haag

Het Filmhuis Den Haag is een onafhankelijk filmtheater dat de kennis van en de liefde voor film en filmgeschiedenis wil overbrengen door de presentatie van films die doorgaans niet te zien zijn in de reguliere bioscopen. Ook organiseert het Filmhuis workshops, debatten, lezingen en educatieve voorstellingen.

Het Filmhuis Den Haag werd officieel geopend op 2 september 1981. In 1991 verhuisde het Filmhuis naar de huidige locatie aan het Spui. Het Filmhuis heeft zeven zalen: vijf filmzalen en twee multifunctionele zalen.

5.

Meer over...

Terug naar boven