r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Nederland in 2015 grootste nettobetaler aan EU; door brexit wordt bijdrage in de toekomst nog hoger

vrijdag 16 december 2016, 10:49
gewijzigd
Mark Rutte en Martin Schulz © Europese Unie 2015, Europees Parlement

DEN HAAG (ANP) - Door de brexit zal Nederland waarschijnlijk aanzienlijk meer geld kwijt zijn aan de Europese Unie. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zou ons land afgelopen jaren netto gemiddeld 442 miljoen per jaar meer hebben moeten betalen aan Brussel als de Britten niet tot de unie hadden behoord.

Het Verenigd Koninkrijk geldt nu als een van de grootste financiers van de EU. Vorig jaar waren de Britten netto goed voor een kleine 11 miljard euro. Als Groot-Brittannië geen lid meer is van de EU zal dat geld door de andere landen opgehoest moeten worden.

Nederland is van alle lidstaten relatief gezien al de grootste nettobetaler. Gemiddeld gaat er jaarlijks dik 0,4 procent van het bruto nationaal inkomen richting de Europese instellingen in de Belgische hoofdstad. Vorig jaar was Nederland bijna 6 miljard euro kwijt. Via subsidies en andere ontvangsten kwam wel geld terug, waardoor de nettoafdracht van Nederland op 2,5 miljard euro uitkwam.

Dat betekent dat iedere Nederlander in 2015 netto iets minder dan 150 euro betaalde aan de EU. Zonder het Verenigd Koninkrijk zou dat bedrag ongeveer 176 euro zijn geweest.

Om de gevolgen van de brexit beter in kaart te brengen, heeft het CBS ook onderzoek gedaan naar de handel en Nederlandse bestedingen in het Verenigd Koninkrijk. Het blijkt dat dat handel van goederen na het Britse referendum van 23 juni verder is toegenomen. Vooralsnog lijkt de keuze van de Britten om de EU vaarwel te zeggen het toenemend belang van het Verenigd Koninkrijk voor de Nederlandse export niet te hebben verstoord.

Nederlanders hebben in het derde kwartaal van dit jaar wel 16 procent minder besteed in Groot-Brittannië vergeleken met een jaar eerder. Dit is waarschijnlijk mede te danken aan de koersval van het Britse pond sinds het referendum. Vooral het zakelijke reisverkeer van Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk heeft een knauw gekregen. De zakelijke bestedingen lagen meer dan een kwart lager dan in het derde kwartaal vorig jaar.

Delen

Terug naar boven