r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU-leiders scharen zich achter defensiefonds

vrijdag 16 december 2016, 8:25
gewijzigd
Legertank
Bron: © PDC

BRUSSEL (ANP) - De plannen om in EU-verband onderzoek te doen naar wapentechnologie en gezamenlijk wapens te ontwikkelen en kopen, moeten snel worden uitgewerkt. De Europese lidstaten willen vanwege de toegenomen veiligheidsuitdagingen geen tijd verliezen, bleek donderdag bij de top van de 28 regeringsleiders in Brussel. Premier Mark Rutte ziet kansen. ,,Winst kunnen we maken door bijvoorbeeld samen materieel te ontwikkelen en in te kopen.''

De Europese Commissie presenteerde twee weken geleden een actieplan voor de Europese defensie en kreeg de opdracht in de eerste helft van 2017 met voorstellen voor een Defensiefonds te komen. Daar zouden lidstaten op termijn jaarlijks 5 miljard uit moeten kunnen lenen.

Verder moet de Europese Investeringsbank snel de mogelijkheid krijgen om onderzoek en ontwikkeling naar wapens te financieren, aldus de leiders. Dat bedrag zou volgens de commissie tot 2020 jaarlijks 90 miljoen moeten bedragen en daarna 500 miljoen.

De leiders stemden ook in met 42 voorstellen die de samenwerking tussen de EU en de NAVO moeten versterken. Rutte gaf als voorbeelden samenwerking tegen cyberaanvallen en bij operaties op de Middellandse Zee, met als uitgangspunt dat beide organisaties geen dingen dubbel gaan doen. Volgens EU-buitenlandchef Federica Mogherini zal de EU nu ,,veel sterker en geloofwaardiger’’ worden op het vlak van veiligheid en defensie.

Delen

Terug naar boven