r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Noodkreet burgemeester Oost-Aleppo op EU-top

donderdag 15 december 2016, 13:42
2015 Valletta Summit on migration
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - De burgemeester van Oost-Aleppo heeft donderdag in Brussel de Europese regeringsleiders opgeroepen de inwoners van de belegerde Syrische stad te redden. Brita Hagi Hasan had daarvoor bij het gebouw van de Europese Raad al ,,een laatste wanhoopskreet’’ geslaakt.

Hij kreeg daarna toestemming om zijn boodschap in persoon over te brengen aan de 28 leiders. De burgemeester riep de deelnemers van de EU-top op een corridor in te stellen, om de levens te redden van degenen die nog te redden zijn, vooral vrouwen en kinderen.

EU-president Donald Tusk ontving Hasan aan het begin van de middag voor een persoonlijk gesprek. ,,Ons belangrijkste doel vandaag is om de burgers van Aleppo zo effectief mogelijk te beschermen,'' zei de Pool. ,,We zullen er alles aan doen. Niemand in de EU is onverschillig.''

Diverse leiders, onder wie de Franse president François Hollande, spraken voor aanvang van de top over de dramatische situatie in de Syrische miljoenenstad en de noodzaak de bevolking te helpen. ,,Europa moet een sterkere rol spelen in Aleppo'', zei de Belgische premier Charles Michel.

De lidstaten kondigden eerder verzwaring aan van de sancties tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad. Tot strafmaatregelen tegen Rusland wegens de rol van Moskou in Syrië, komt het naar verwachting niet. Michel zei niet voor,,escalatie en sancties'' te pleiten, maar een goede relatie met Rusland na te streven.

Ook EU-buitenlandchef Federica Mogherini zei dat Europa sancties nu niet aan de orde zijn. Een wapenstilstand en bescherming van burgers zijn volgens haar nu belangrijker. De Europese leiders spreken in de conceptconclusies hun scherpe veroordeling uit van de aanvallen van het Syrische en Russische leger op Aleppo, inclusief de ,,doelgerichte'' aanvallen op burgers en ziekenhuizen. Zij roepen Damascus en Moskou op humanitaire konvooien toe te laten tot de stad.

Een eerste konvooi met zieken en gewonden is donderdagochtend vertrokken uit Aleppo.

Delen

Terug naar boven