r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

ECB gaat langer door met opkopen obligaties

donderdag 8 december 2016, 14:49
gewijzigd
Handen met eurobiljetten © Europese Unie 2008, Europees Parlement

FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) gaat langer door met de opkoop van obligaties dan eerder werd aangekondigd. De omvang van de aankopen wordt daarbij vanaf het voorjaar wel wat afgebouwd. Dat maakte de ECB donderdag bekend.

De ECB gaat in ieder geval heel volgend jaar door met de aankopen, die zijn bedoeld als stimulans voor de economie in de eurozone. De ECB tracht daarbij de inflatie te stimuleren. Die ligt nog altijd ver onder het door de centrale bank nagestreefde peil van bijna 2 procent.

Het oorspronkelijke programma voorzag in de aankoop van 80 miljard euro aan obligaties per maand tot en met maart 2017. Vanaf april worden de aankopen teruggeschroefd tot 60 miljard euro per maand.

De aankopen kunnen nog langer worden doorgezet als dat noodzakelijk blijkt, liet de ECB weten. Als in de komende tijd blijkt dat de omstandigheden slechter zijn dan verwacht, dan kan de omvang van de aankopen volgens de centrale bank ook weer worden opgevoerd.

ING-econoom Carsten Brzeski noemde de aanstaande inperking van de aankopen een verrassing. Volgens hem is sprake van een compromis, waarbij de hardliners die aandrongen op het einde van het programma tevreden moesten worden gesteld. Of het een wijs besluit is, moet volgens Brzeski nog blijken.

De ECB besloot verder de ongekend lage rentetarieven in de eurozone ongewijzigd te laten. De herfinancieringsrente blijft daardoor 0 procent, wat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de centrale bank. De depositorente blijft min 0,4 procent, waardoor banken geld toeleggen op de middelen die ze bij de ECB stallen.

Delen

Terug naar boven