r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europese Commissie laat Vogel- en Habitatrichtlijnen ongemoeid

woensdag 7 december 2016, 13:41
Gerben Jan Gerbrandy © Europese Unie 2016 - Europees Parlement

BRUSSEL (ANP) - Natuurorganisaties zijn opgelucht dat de Europese wetten die de natuur beschermen niet op de schop gaan. De Europese Commissie maakte woensdag bekend de zogeheten Vogel- en Habitatrichtlijnen niet te gaan herzien, zoals werd gevreesd.

Wel kondigde Brussel een actieplan aan om de uitvoering ervan te verbeteren. Uit een evaluatie is gebleken dat er te weinig wordt geïnvesteerd. Het actieplan moet in overleg met de lidstaten leiden tot effectievere natuurbescherming.

Natuurorganisaties riepen woensdag op tot een ambitieus actieplan om de uitvoering en handhaving van de regels te verbeteren. Organisaties als het Wereldnatuurfonds, Natuurmonumenten en de Vogelbescherming hadden zich ervoor ingespannen de wetten niet aan te passen. Bijna een half miljoen Europeanen sloten zich daar vorig jaar bij aan.

Het Europees Parlement en veel lidstaten, waaronder Nederland, hadden zich ook uitgesproken tegen afzwakking van de richtlijnen. Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy (D66) sprak van ,,geweldig nieuws''.

Terug naar boven