r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europese Commissie wil miljarden naar Defensiefonds Europa

woensdag 30 november 2016, 15:06
gewijzigd
3364th Foreign Affairs Council
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - De lidstaten van de Europese Unie moeten geld steken in het gezamenlijk ontwikkelen en aankopen van wapens. Uit een nog op te richten Europees Defensiefonds zou op termijn jaarlijks 5 miljard euro aan bijvoorbeeld drones, helikopters en schepen kunnen worden uitgegeven.

De Europese Commissie presenteerde woensdag een actieplan voor de Europese defensie waardoor de lidstaten hun geld veel efficiënter kunnen inzetten. Als landen minder op eigen houtje aankopen doen, zou dat jaarlijks tussen de 25 en 100 miljard euro kunnen schelen. Ze kunnen voor gezamenlijke aanbestedingen lenen uit het fonds. Dat geldt ook voor groepjes lidstaten.

De commissie wil verder dat het jaarlijkse onderzoeksbudget naar bijvoorbeeld radartechnologie, electronica, encryptie of robotica tot 2020 90 miljoen per jaar gaat bedragen. Voor de periode daarna denkt Brussel aan jaarlijks een half miljard euro. Defensie-onderzoek is nu nog uitgesloten van de Europese wetenschapsprogramma's.

,,Het gaat om een sterke en geloofwaardige Europese rol op het wereldtoneel en een krachtige defensie-industrie in Europa'', vatte EU-buitenlandchef Federica Mogherini het voorstel samen. Ook start-ups en het mkb moeten ervan profiteren. De Italiaanse sprak van een ,,revolutie in defensie en veiligheid en een heel andere manier van werken die voordelig is voor de EU''. De lidstaten kijken er volgens haar positief tegenaan.

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker kondigde het Defensiefonds in september aan. Volgens hem kan alleen Europa voor zijn eigen veiligheid zorgen. Mede in het licht van de Russische dreiging, de brexit en de verkiezing van Donald Trump gaven de EU-landen vorige maand al groen licht voor nauwere militaire samenwerking.

De voorstellen vormen geen opmaat naar een Europees leger en zijn ook geen oproep om de defensiebudgetten te verhogen, werd woensdag opnieuw benadrukt. De lidstaten blijven bepalen waar ze hun geld aan besteden.

De regeringsleiders bespreken de plannen over twee weken op een top in Brussel. De eerste reacties uit het Europees Parlement, dat zich er ook nog over moet buigen, waren positief.

Delen

Terug naar boven