r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Juncker wil strengere gedragscodes Brussel

woensdag 23 november 2016, 15:35
gewijzigd
Jean-Claude Juncker
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - Oud-EU-commissarissen moeten in de toekomst niet meer anderhalf maar twee jaar wachten voor ze een nieuwe baan kunnen aannemen. Voor de oud-voorzitters van de Europese Commissie wordt de 'afkoelingstermijn' naar drie jaar verlengd.

Dat stelt de voorzitter van de commissie, Jean-Claude Juncker, woensdag in een brief voor aan de voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz. Juncker schrijft de huidige gedragscode voor oud-commissieleden strenger te willen maken ,,in het licht van recente ervaringen met leden van de vorige commissie." Juncker wil ,,de hoogst mogelijke ethische normen" om belangenconflicten te voorkomen.

De gedragscode ligt onder vuur sinds oud-voorzitter José Manuel Barroso deze zomer bij de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs ging werken, en bekend werd dat oud-commissaris Neelie Kroes tijdens haar termijn een bestuursfunctie had verzwegen bij een bedrijf op de Bahama's.

In oktober oordeelde het ethische comité van de Europese Commissie dat Barroso zich aan de verplichte afkoelingsperiode had gehouden. Naar Kroes loopt nog een onderzoek. Het advies van het comité is niet bindend, maar Juncker heeft nog niet besloten of hij verdere stappen tegen Barroso zet, zei zijn woordvoerder woensdag.

Juncker stelt verder voor om commissarissen die meedoen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement tijdens hun verkiezingscampagne gewoon hun werk te laten doen. Volgens de huidige regels moeten commissarissen tijdelijk terugtreden als zij zich kandidaat stellen.

EU-ombudsman Emily O’Reilly plaatst kanttekeningen bij de plannen van Juncker: ,,Sommige banen houden niet op met problematisch zijn alleen omdat twee of drie jaar zijn verstreken.” In het geval van Barroso was de publieke verontwaardiging groot omdat Goldman Sachs als mede-veroorzaker van de eurocrisis wordt gezien. De ombudsman heeft al meerdere keren gepleit voor aanpassing van de gedragscode. In het televisieprogramma Buitenhof half november zei O’Reilly te wachten op Junckers voorstel, voor zij besluit of ze zelf in actie komt.

Terug naar boven