r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Monasch dreigt kabinet met motie van wantrouwen over Oekraïne

donderdag 3 november 2016, 20:31
Nederlandse vlag

DEN HAAG (ANP) - Jacques Monasch, kandidaat-lijsttrekker van de PvdA, dreigt volgende week een motie van wantrouwen van de oppositie tegen het kabinet te steunen over het Oekraïnereferendum. Dat zei hij donderdag in het NOS Journaal.

Het Tweede Kamerlid Monasch wil dat de uitslag van het referendum van april, waarin een meerderheid van de bevolking zich uitsprak tegen het associatieverdrag met Oekraïne, wordt gerespecteerd. Het kabinet wil het verdrag niet torpederen en zoekt een uitweg.

,,Als het kabinet hier niet naar luistert, moet ik helaas een motie van wantrouwen steunen", aldus Monasch. De stap die hij wil nemen is zeer uitzonderlijk. Hij koerst hiermee aan op een conflict met de leiding van de partij. Monasch wil niet zeggen wat hij gaat doen als de PvdA het kabinet toch steunt.

Rutte wil doorgaan met het zoeken van een oplossing voor het referendum tot de Europese top van 15 en 16 december. Volgens hem zal de instabiliteit in Oekraïne toenemen als het verdrag er niet komt en ,,zal het Moskou in de kaart spelen''.

Kort na het referendum stemde Monasch al eens met de oppositie mee tijdens een stemming om het associatieverdrag van tafel te vegen. Volgende week praat de Kamer weer over het referendum. Een mogelijke motie van wantrouwen tegen dit beleid zal het dan zeer waarschijnlijk niet halen.

Monasch gaf in maart aan zich niet meer verkiesbaar te stellen voor de Kamer omdat hij van mening verschilde over de te volgen koers, bestuursstijl en organisatie van fractie en partij. Vorige maand maakte hij plotseling bekend te willen gaan voor het lijsttrekkerschap van de PvdA.

Een woordvoerder van fractieleider Diederik Samsom laat weten dat de positie van Monasch al een tijdje bekend is. ,,We wachten het debat af.''

Delen

Terug naar boven