r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Algemene Vergadering stemt voor Guterres

donderdag 13 oktober 2016, 17:43
gewijzigd

NEW YORK (ANP/RTR) - Antonio Guterres is donderdag door de Algemene Vergadering officieel aangewezen als de nieuwe secretaris-generaal van de VN. De Portugees volgt op 1 januari de Zuid-Koreaan Ban Ki-moon op, die er twee termijnen op heeft zitten.

Guterres was van 2005 tot 2015 bij de VN de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen. Van 1995 tot 2002 was hij premier van Portugal. De VN-Veiligheidsraad stemde eerder al in met de benoeming. ,,Hij is waarschijnlijk het meest bekend op de plek waar het er het meest toe doet: op de frontlinies van gewapende conflicten en menselijk lijden'', zei Ban na de stemming. ,,Ik heb zijn advies altijd gekoesterd, en zijn dienstbare instelling gekoesterd.''

Binnen de muren van de VN vragen mensen zich nu af wie Guterres zal kiezen voor zijn team. Diplomaten speculeren dat China de post van chef vredesmissies op het oog heeft, en dat Rusland graag politieke zaken wil leiden. Momenteel is een Fransman chef vredesmissies en leidt een Amerikaan politieke zaken. Volgens een bron bij de Veiligheidsraad hebben diverse mensen er vooraf bij Guterres op aangedrongen het niet op een akkoordje te gooien met Rusland en China in ruil voor hun stemmen.

Terug naar boven