r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Portugees Guterres nieuwe baas VN

woensdag 5 oktober 2016, 18:24

NEW YORK (ANP/RTR) - De vroegere Portugese premier Antonio Guterres wordt de opvolger van Ban Ki-moon als secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Hij maakte woensdag zelf bekend dat de leden van de Veiligheidsraad hem hebben gekozen.

,,Ik ben vereerd en gelukkig", tweette Guterres. Eerder op de dag stemde geen van de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad tegen Guterres (67). Dat werd als een duidelijke stap richting zijn benoeming gezien. De vijftien leden van de raad stemmen steeds in het geheim over de tien kandidaten.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken laat weten dat hij Guterres zeer geschikt vindt als secretaris-generaal. ,,Guterres is een daadkrachtige en ervaren leider en beschikt daarmee precies over de kwaliteiten die nodig zijn om deze zware functie te vervullen'', aldus Koenders. De minister heeft er vertrouwen in dat Guterres zijn belofte nakomt om de VN te hervormen, onder meer met meer aandacht voor het voorkomen van conflicten.

De in Lissabon geboren Guterres was tussen 1995 en 2002 premier van Portugal names de socialistische partij. In 2005 volgde hij oud-premier Ruud Lubbers op als Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de VN. Hij was dat tot vorig jaar.

De aankondiging woensdag dat de vijftien leden van de Veiligheidsraad het eens waren over Guterres' benoeming kwam als een verrassing. Algemeen werd verwacht dat de raad zeker tot het eind van deze maand nog zou hebben om het eens te worden over een nieuwe VN-baas.

Onduidelijk is of de Veiligheidsraad nu ook de resolutie al heeft aangenomen om hem officieel te kunnen aanbevelen bij de Algemene Vergadering van de VN. Volgens de Russische ambassadeur bij de VN is er donderdag nog een formele stemming.

Terug naar boven