r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Merkel en Hollande: daden tegen crisis EU

vrijdag 16 september 2016, 12:27
gewijzigd

BRATISLAVA (ANP) - Frankrijk en Duitsland, het ‘motorblok’ van de Europese Unie, willen de komende maanden het vertrouwen bij de Europese burger in de EU terugwinnen door daden te stellen. Bondskanselier Angela Merkel sprak vrijdag voor de EU-top in Bratislava van een kritieke situatie. ,,Het gaat erom met daden aan te tonen dat we beter kunnen worden. We willen samenwerken en de problemen die er in Europa zijn oplossen.’’

Merkel legde de nadruk op bescherming van de buitengrenzen, terrorismebestrijding en banen voor jonge mensen. De Franse president François Hollande sprak soortgelijke prioriteiten uit, evenals premier Rutte. Oost-Europese leiders sloten zich daar in veel gevallen bij aan, hoewel zij traditiegetrouw beperking van de migratiestroom beklemtoonden.

De 27 leiders zijn -zonder de Britse premier- bijeen om overeenstemming te vinden over de toekomst van de EU, waar ze verschillend over denken. ,,We hebben wat problemen in de familie en die gaan we proberen op te lossen’’, verwoordde de Luxemburgse premier Xavier Bettel het.

De Griekse premier Alexis Tsipras stelde dat ,,Europa moet stoppen met slaapwandelen in de verkeerde richting''. Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker riep de leiders op hun meningsverschillen glad te strijken. ,,We hebben eenheid nodig zodat Europa kan functioneren.''

Op de top van vrijdag worden nog geen besluiten genomen, maar wordt geprobeerd overeenstemming te bereiken over de weg die de unie in moet slaan na het Britse brexitreferendum. ,,Ik hoop dat we aan het eind van de dag een routekaart hebben met de belangrijkste onderwerpen die we de komende zes maanden willen aanpakken'', zei de gastheer, de Slowaakse premier Robert Fico.

Terug naar boven