r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Rumoer. De Nederlandse kiezer in dynamische tijden, Amsterdam

datum 26 september 2016 17:00 - 18:30
plaats Amsterdam
locatie Spui 25-27, 1012 XM Toon locatie
organisatie SPUI25

In samenwerking met de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen en Amsterdam University Press

26sep2016 17.00 - 18.30

Evenement

Het nieuwe boek van hoogleraar Politicologie Jean Tillie, 'Rumoer,' gaat over gebeurtenissen in de Nederlandse politiek van 1998 tot 2012, vanuit de kiezer bezien. Wat kunnen we leren?

De opkomst en neergang van de LPF, de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh, de opkomst van de PVV, de gevolgen van 9/11, de financiële crisis en het referendum over de Europese grondwet. Gebeurtenissen die de Nederlands politiek in de periode 1998-2012 op zijn kop zetten en die gepaard gingen met een toenemende wispelturigheid van de Nederlandse kiezer en een wankelend vertrouwen in de politiek.

In het nieuwe boek Rumoer nemen Jean Tillie, Henk van der Kolk, Kees Aarts en Joop van Holsteyn deze 'dynamische’ periode onder de loep vanuit het perspectief van de kiezer. Zij baseren zij hierbij op data uit de Nationaal Kiezers-onderzoeken uit diezelfde periode.

De auteurs lichten drie thema’s uit die van grote invloed zijn geweest op het Nederlandse kiesgedrag: Europa en Europese integratie, het immigratie- en integratiedebat en de financiële crisis, de verzorgingsstaat en hun relatie tot (inter)nationale solidariteit. Ze zoomen in op de opkomst van de minder honkvaste 'zwevende' kiezer en het flucturerende vertrouwen en interesse in de Nederlandse politiek en het democratische systeem.

Jean Tillie wordt geïnterviewd over zijn boek door Marcel Duyvestijn. Tom van der Meer zal een column voordragen. Marjolijn Voogel, uitgever bij AUP en redacteur van het boek, opent de bijeenkomst.

Over de spreker

Prof. dr. J.N. Tillie (1961) is hoogleraar Political Science, in het bijzonder Diversity and Political Integration, aan de faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en decaan aan de faculteit Maatschappij en Recht van de Hogeschool van Amsterdam (HvA).

Marcel Duyvestijn schrijft columns voor De Echo en Het Parool. Duyvestijn is schrijver en opiniemaker. Zijn Bureau Duyvestijn werkt voor politieke partijen en maatschappelijke organisaties. Al zijn columns zijn te lezen op www.liefdevolllid.nl.

Tom van der Meer (1980) is universitair hoofddocent Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in onderwerpen als politiek vertrouwen, electoraal gedrag en sociale cohesie. Van der Meer schrijft voor www.stukroodvlees.nl.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

Locatie

Gepubliceerd door Spui25


1.

Meer over...

Terug naar boven