r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Dienstenhandel Nederland met buitenland sterk gegroeid

dinsdag 19 juli 2016, 2:00

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse handel in diensten met het buitenland is vorig jaar sterk toegenomen. Vooral de handel in zogeheten royalty’s en de in- en uitvoer van zakelijke diensten trokken aan, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

De totale dienstenimport groeide met ruim 13 procent tot bijna 148 miljard euro en de uitvoer met ruim 6 procent tot een kleine 158 miljard euro. Met name de dienstenhandel met andere Europese landen zat in de lift.

Royalty's vormden de grootste uitschieter. Er werd voor 48 procent meer aan intellectueel eigendom uitgevoerd. Het gaat hierbij om wat buitenlandse bedrijven betalen om gebruik te mogen maken van de naam of formule van een Nederlands bedrijf. De invoer van royalty's ging met 42 procent omhoog.

De zakelijke diensten groeiden iets minder hard, met 21 procent bij de invoer en met 10 procent bij de uitvoer. Dit betrof onder meer reclameservices, zakelijk en boekhoudkundig advies en aan de olie- en gaswinning verbonden diensten als het bouwen van boortorens of advies over boren.

Terug naar boven