r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Koenders: geen bijltjesdag in Turkije

maandag 18 juli 2016, 8:19

BRUSSEL (ANP) - ,,Stabiliteit en een rechtsstaat zijn nu van ongelooflijk belang in Turkije, voor de Turken zelf en voor Europa. Het is ook van groot belang dat er geen bijltjesdag in Turkije komt."

Dat zei minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) maandagmorgen in Brussel vlak voor hij met zijn EU-collega's en de Amerikaanse minister John Kerry aan het ontbijt schoof om onder meer de situatie in Turkije te bespreken.

,,Iedereen is opgelucht dat de coup is neergeslagen, of althans, voorbij is", aldus Koenders, die zijn reis in Zuid-Amerika heeft afgebroken om bij de bijeenkomst te zijn. ,,Nu moet de eenheid in het land worden hersteld."

De EU-landen zijn bezorgd dat president Recep Tayyip Erdogan de mislukte coup aangrijpt om zijn macht te verstevigen. Volgens EU-buitenlandchef Federica Mogherini is de ,,boodschap" van de EU aan Erdogan duidelijk: ,,De democratische instellingen moesten in die tragische nacht worden beschermd. Maar dat betekent natuurlijk niet dat de rechtsstaat niet meer geldt. Integendeel, er moet juist institutioneel evenwicht zijn."

,,Wij moeten duidelijk uitleggen dat hij niet te ver kan gaan met sancties tegen de coupplegers”, betoogde de Belgische minister Didier Reynders maandag.

John Kerry gaf geen commentaar bij aankomst. Erdogan eist de uitlevering van zijn rivaal Fethullah Gülen, die volgens hem achter de staatsgreep zit. Gülen woont in vrijwillige ballingschap in de VS.

Of de toestand in Turkije gevolgen heeft voor de vluchtelingendeal met de EU, kon Koenders niet zeggen. ,,Daar gaan we het straks over hebben."

Terug naar boven