r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Ombudsman EU kritisch over baan Barroso

dinsdag 12 juli 2016, 14:45

BRUSSEL (ANP) - De Europese Ombudsman stelt vraagtekens bij de nieuwe baan van José Manuel Barroso, oud-voorzitter van de Europese Commissie, bij de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Emily O’Reilly vraagt zich af of de regels voor voormalige commissiebestuurders het algemeen belang wel voldoende beschermen.

Barroso leidde de Europese Commissie van 2004 tot 2014. De verplichte ‘afkoelingsperiode’ van achttien maanden was net voorbij toen de bank vrijdag bekendmaakte dat de Portugees een hoge post had geaccepteerd. Alom werd schande gesproken van deze stap vanwege vermeende belangenconflicten.

De ombudsman wijst erop dat commissarissen zich volgens de voorschriften ook na die achttien maanden integer en terughoudend moeten gedragen . ,,Elke suggestie dat de geest van de wet wordt genegeerd riskeert het publieke vertrouwen in de EU te ondermijnen’’, aldus O’Reilly dinsdag. Zij heeft de commissie onlangs opgeroepen de gedragscode aan te scherpen en sancties mogelijk te maken bij overtreding.

Delen

Terug naar boven