r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Slowakije neemt EU-voorzitterschap over

vrijdag 1 juli 2016, 0:01

BRUSSEL (ANP) - Slowakije heeft vrijdag het voorzitterschap van de Europese Unie voor de tweede helft van het jaar 2016 overgenomen van Nederland. Op 1 januari 2017 is Malta aan de beurt. Tot dat moment werken de drie landen in een 'trojka' nauw samen.

De Slowaakse premier Robert Fico en minister van Buitenlandse Zaken Miroslav Lajcák hebben in overleg met hun Nederlandse en Maltezer collega's een opzet gemaakt voor het programma en de prioriteiten. Dat werd al in februari goedgekeurd met de aantekening dat het Britse referendum over al dan niet uitreden uit de EU voor de nodige aanpassingen zou kunnen zorgen.

Slowakije heeft zich tijdens het voorzitterschap verdieping van de Economische en Monetaire Unie ten doel gesteld om de concurrentie binnen de EU te vergroten. Belangrijke agendapunten zijn ook de onderhandelingen over het EU-budget voor 2017, de oprichting van de Europese Kapitaalmarktunie om de economie te stimuleren en de totstandkoming van een Energie-unie. Verder zal er er veel aandacht zijn voor migratieproblemen en de gezamenlijke bewaking van de Europese buitengrenzen.

Delen

Terug naar boven