r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Ombudsman EU prijst transparantie Nederlands voorzitterschap

woensdag 29 juni 2016, 17:00

BRUSSEL (ANP) - Het voorzitterschap van de Europese Unie dat Nederland het afgelopen halfjaar bekleedde, blonk volgens de Europese Ombudsman uit in transparantie. Reden voor Emily O'Reilly om felicitaties uit te delen aan de Nederlandse regering en ambtenaren.

Het voorzitterschap nam ,,kleine, maar belangrijke stappen’’ om de EU doorzichtiger te maken. Zo werden de afspraken van de Nederlandse ambassadeurs in Brussel gepubliceerd, waren er goede initiatieven op het gebied van ‘open data’ en zijn de uitgaven van het voorzitterschap voortaan openbaar.

Verder heeft Nederland meer openheid op de agenda van de EU-ministers gezet. ,,Een belangrijke stap gezien de onwil van sommige lidstaten’’, aldus de ombudsman, die ook de inspanningen prijst van Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem om de openheid van dat orgaan te vergroten.

Slowakije neemt de voorzittershamer op 1 juli over. O’Reilly hoopt dat de Slowaken het ,,uitmuntende’’ werk van de Nederlanders voortzetten. ,,Dit raakt het hart van de relatie tussen burger en EU-instellingen.’’

Delen

Terug naar boven