r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Rutte in Brussel: EU niet versnellen

vrijdag 24 juni 2016, 15:51
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - Niet verdiepen en niet versnellen. Dat moet volgens premier Mark Rutte de les zijn van de uitkomst van het Britse referendum, waarin de Britten ervoor hebben gekozen uit de EU te stappen. Dit zei Rutte na afloop van een ,,goed” overleg met EU-president Donald Tusk en de voorzitters van de Europese Commissie Jean Claude Juncker en het Europees parlement Martin Schulz in Brussel vrijdag. Maar een referendum over een 'nexit' vindt hij ,,volstrekt niet verantwoord".

,,Er zijn mensen die een referendum over een Nederlands vertrek uit de EU willen. Daar zal ik mij fel tegen verzetten. Het is slecht voor de stabiliteit en de economie. Het zou zeer slecht zijn om zoiets te beginnen op een moment van economisch herstel", zei hij.

Rutte woonde het overleg bij als tijdelijk EU-voorzitter. ,,We zijn het eens dat we nu moeten laten zien waar de EU iets kan toevoegen aan de levens van gewone mensen. Enorm grote processen met aan het einde van de rit een klein boertje hebben geen relevantie voor de mensen. Zij willen veiligheid, banen, inkomensgroei. We moeten ons richten op de zaken die het dagelijkse leven van de burger versterken - op de digitale en financiële sector, de bewaking van de buitengrenzen. Ik merk daar bij mijn collega's grote consensus over", aldus Rutte.

De 27 EU-landen willen graag dinsdag op de top van EU-leiders in Brussel horen hoe de Britse premier David Cameron de eerstvolgende stap ziet. ,,We moeten met elkaar zoeken naar de beste weg voorwaarts'', aldus Rutte. ,,Dat moet zonder grote ruzies en conflicten, na ruim veertig jaar samen in de EU.”

Delen

Terug naar boven