r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EP-fractie zet Duits AfD-lid eruit

woensdag 13 april 2016, 8:25
gewijzigd

STRAATSBURG (ANP) - De Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) in het Europees Parlement hebben een Duits lid van de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD) uit de fractie gezet. Dat gebeurde mede op initiatief van de Nederlandse parlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie/SGP).

Marcus Pretzell weigerde zelf op te stappen. Ook wilde hij zich niet aansluiten bij een andere fractie in het Europees parlement. Met 45 stemmen voor, dertien tegen en vijf onthoudingen werd dinsdag de motie hem uit de fractie te zetten aangenomen, zo maakte Van Dalen bekend.

Overstappen naar een andere fractie deed AfD-politica Beatrix von Storch wel. Ook haar was de wacht aangezegd, maar zij besloot vrijdag uit de ECR te stappen en zich aan te sluiten bij de politieke groep EFDD onder leiding van de eurosceptische Brit Nigel Farage.

,,Het was beter geweest als hij ook de eer aan zichzelf had gehouden'' stelde Van Dalen over de weigering van Pretzell te vertrekken. ,,In elk geval zijn beiden uit de ECR en dat is beter voor heel veel partijen."

De anti-immigratie AfD-partij lag onder andere onder vuur na uitspraken van de top van de partij over het 'schieten op vluchtelingen' en het 'opheffen van de NAVO'. De uitspraken leidden binnen de ECR-fractie voor ,,groeiende spanningen'', aldus Van Dalen. De AfD trad ruim twee jaar geleden toe tot de ECR, maar verrechtste.

De ECR-groep is in grootte de derde fractie in het Europees Parlement.

Terug naar boven