r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Ook Save the Children weg van Lesbos

donderdag 24 maart 2016, 8:52
gewijzigd

DEN HAAG/MITILINI (ANP/DPA) - Save the Children stopt per direct met alle hulp op Lesbos en andere Griekse eilanden. De hulporganisatie protesteert op deze manier tegen het feit dat vluchtelingen sinds zondag in detentiecentra worden vastgezet. Dit heeft Save the Children Nederland woensdagavond laten weten. Artsen zonder Grenzen (AzG) maakte woensdagochtend al een soortgelijke beslissing bekend.

Volgens directeur Pim Kraan van Save the Children Nederland is het vastzetten van kinderen en hun families in strijd met internationale verdragen. Hij wijst erop dat onder de vastgezette kinderen ook extra kwetsbare kinderen zijn die zonder volwassen begeleiding reizen.

AzG staakt per direct alle werkzaamheden in Moria op Lesbos. De organisatie zegt niet te willen meewerken aan ,,een systeem dat onrechtvaardig en onmenselijk is".

Moria is een van de hotspots waar alle nieuw aangekomen vluchtelingen worden opgevangen sinds de vluchtelingendeal tussen Turkije en de EU in werking is getreden. Volgens AzG lijkt het er eerder een gevangenis, omdat de mensen het kamp niet mogen verlaten. ,,We staan het niet toe dat onze hulp wordt aangewend voor een grootschalige uitzettingsoperatie en we weigeren deel uit te maken van een systeem dat lak heeft aan de humanitaire noden van vluchtelingen", zegt landencoördinator Marie Elisabeth Ingres.

AzG verzorgde er onder meer schoon water en sanitaire voorzieningen en gaf er medische hulp in een kliniek. Maar ,,vrouwen, kinderen, hele gezinnen mogen hun barak niet meer uit. Als dat geen gevangenis is, wat is het dan wel?", vraagt een woordvoerder van AzG zich af.

Ook VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR heeft haar werkzaamheden in verschillende Griekse kampen opgeschort. Het gaat ook hier om hotspots waar vluchtelingen worden opgevangen conform de deal tussen de EU en Turkije. Volgens de UNHCR zijn dat geen opvangkampen, maar interneringskampen.

Volgens de migratiedeal neemt Turkije alle nieuwe migranten terug die illegaal aankomen op Griekse eilanden. Voor elke Syriër die Turkije opneemt, laat de EU een Syrische vluchteling overkomen.

Terug naar boven