r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

CPB: grenscontroles gaan Nederland miljarden kosten

maandag 21 maart 2016, 16:46
gewijzigd

DEN HAAG (ANP) - De hervatting van grenscontroles door de zogeheten Schengenlanden zou behoorlijk nadelig uitpakken voor de Nederlandse economie. Dat stelde het Centraal Planbureau (CPB) maandag.

Hogere kosten in het handelsverkeer en langere wachttijden bij de grens zouden Nederland in 2020 opzadelen met een structureel verlies van 9 miljard euro. Daarmee zou 1,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) verloren gaan, aldus het CPB. Voor de hele EU zou het verlies uitkomen op 110 miljard euro in 2020, of bijna 1 procent van de omvang van de Europese economie.

Nederland verliest relatief meer dan andere EU-landen, vanwege de grotere openheid van de Nederlandse economie. Door de sterk gegroeide stromen asielzoekers in Europa gaan er steeds meer stemmen op voor herinvoering van grenscontroles binnen het gebied van de 26 Schengenlanden: 22 lidstaten van de EU en vier niet-EU-landen.

MKB-Nederland en VNO-NCW vinden dat Nederland zich moet blijven verzetten tegen de herinvoering van grenscontroles. De ondernemersorganisaties hopen dat de afspraken tussen de EU en Turkije zullen leiden tot het beperken van de vluchtelingenstroom naar de landen van de Europese Unie. Dat zou volgens hen de druk wegnemen van de roep om nieuwe grenscontroles. ,,We moeten nu kijken hoe reëel die afspraken zijn", aldus de organisaties in een verklaring.

Delen

Terug naar boven