r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Weekers naar Europese ontwikkelingsbank

vrijdag 4 maart 2016, 12:08

DEN HAAG (ANP) - Oud-staatssecretaris van Financiën Frans Weekers is door het ministerie van Financiën voorgedragen als bewindvoerder bij de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) in Londen. Een woordvoerder van het ministerie bevestigde vrijdag een bericht van NRC hierover. Weekers werd gekozen uit diverse sollicitanten.

Weekers gaat in mei aan de slag als bewindvoerder. Dat betekent dat hij kan meebeslissen over het beleid van de bank. Hij doet dat mede namens Mongolië, Armenië en Macedonië. De EBRD is opgericht om landen uit het oude Oostblok te helpen bij de overgang naar de markteconomie, maar het werkterrein is inmiddels ook uitgebreid naar andere delen van de wereld

Weekers (1967) werd in 2010 staatssecretaris van Financiën, maar sneuvelde in 2014 over problemen met toeslagen. Weekers ziet erg uit naar zijn nieuwe functie, zei hij vrijdagmiddag tegen het ANP. Het is een boeiende baan op het snijvlak van onder meer internationale politiek en financiën, vindt hij. Hij gaat één van de 23 stoelen bezetten in de board ofwel aan de bestuurstafel van de bank. Grote landen als de Verenigde Staten en Japan bezetten ieder op zich een hele stoel, maar kleine landen delen er één. De combinatie van de landen waarvan Nederland voorzitter is, is in de loop der tijd zo gegroeid.

De benoeming moet nog officieel worden, maar voordrachten worden normaliter gevolgd. Weekers volgt Paul Vlaanderen op, die met pensioen gaat.

Delen

Terug naar boven