r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Tweede Kamer voor Europese rode kaart

donderdag 18 februari 2016, 18:15
gewijzigd

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer steunt het idee voor een Europese rode kaart, om wetten uit Brussel te kunnen tegenhouden of te wijzigen. Een brede meerderheid zonder de PVV schaarde zich donderdag achter een brief van andere Europese parlementen om de rode kaart mogelijk te maken.

De parlementen van Estland, Litouwen, Cyprus, Polen en Letland pleiten in een brief aan Europees president Donald Tusk voor de rode kaart. Het idee van de rode kaart is weer actueel geworden in de onderhandelingen om de Britten binnen de unie te houden.

De rode kaart versterkt de rol van nationale parlementen bij Europese besluitvorming. De parlementen kunnen al een gele kaart trekken, waarmee ze het Brussel lastiger kunnen maken. Het is de bedoeling dat de rode kaart geldt als 55 procent van de parlementen in de 28 EU-lidstaten meedoet.

CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt vroeg de regering bijna twee jaar geleden concrete voorstellen uit te werken voor de rode kaart. De regering voelde daar toen niets voor.

Omtzigt spreekt over een nieuw mechanisme waarmee Europese wetgeving kan worden gestopt. ,,De EU moet zich met haar kerntaken bezighouden. Waar we het zelf kunnen doen, moeten we het zelf doen.''

Kees Verhoeven (D66) vindt de rode kaart prima als rem. Maar hij pleit tegelijkertijd voor een ,,gaspedaal'' om Europese besluiten in gang te zetten of te versnellen.

Delen

Terug naar boven