r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Minister Hennis: Nederlands-Duitse defensiesamenwerking voorbeeld EU

donderdag 4 februari 2016, 15:28
gewijzigd

AMSTERDAM (ANP) - De ,,unieke samenwerking'' tussen het Nederlandse en Duitse leger is een voorbeeld voor de Europese Unie. Dat zei minister Jeanine Hennis (Defensie) donderdag. In Amsterdam tekenden zij en haar Duitse ambtgenoot Ursula von der Leyen een overeenkomst om de marines van beide landen nauwer te laten samenwerken.

Duitsland wordt medegebruiker van het Nederlandse ondersteuningsschip Zr.Ms. Karel Doorman. Verder komt het Duitse Seebatallion (duikers, amfibische verkenners en mijnenexperts) onder bevel van de Nederlandse marine. Het is voor het eerst dat een Duitse eenheid onder buitenlands bevel komt te staan.

,,Een schoolvoorbeeld voor de opbouw van een Europese defensie-unie", noemde Von der Leyen de overeenkomst. De ministers van Defensie van de EU overleggen woensdag en donderdag in Amsterdam.

Hennis pleit al langer voor meer samenwerking op militair gebied in Europa. ,,Zeker in deze turbulente tijden is het nodig om gemeenschappelijk op te treden en de krachten te bundelen.'' Dat zal volgens haar de slagkracht van de krijgsmacht versterken en geen afbreuk doen aan de nationale soevereiniteit.

Nederland en Duitsland werken al vele jaren militair samen. Al meer dan twintig jaar bestaat het 1e Duits-Nederlandse Legerkorps. Verder worden de Luchtmobiele Brigade en de 43e Gemechaniseerde brigade in Duitse eenheden geïntegreerd. Ook op gebied van luchtverdediging werken beide landen samen.

Terug naar boven