r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

'Sancties tegen Iran zaterdag opgeheven'

zondag 17 januari 2016, 11:03
gewijzigd

WENEN (ANP/RTR) - De internationale sancties tegen Iran worden zaterdag opgeheven, zodra het Internationaal Atoom Energie Agentschap (IAEA) zijn eindrapport over het Iraanse kernprogramma publiceert. Dat heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif gezegd.

Hij spreekt zaterdag in Wenen met zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry en EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini. In de Oostenrijkse hoofdstad komt ook het IAEA-rapport uit. Daarin bevestigt het atoomagentschap naar verwachting dat Iran zich houdt aan de afspraken over het nucleaire programma.

,,Het is een goede dag voor het Iraanse volk, aangezien de sancties vandaag worden opgeheven", zei Zarif tegen het Iraanse persbureau ISNA.

Vanaf 2006 werden sancties opgelegd, omdat Iran bleef weigeren te stoppen met het verrijken van uranium, zoals de VN-Veiligheidsraad eiste. De internationale gemeenschap vreesde dat Iran bezig was een kernwapen te ontwikkelen

De strafmaatregelen hielden in dat geen handel mocht worden gedreven met Iran. Het land kon dus in het Westen zijn olie en afgeleide producten niet verkopen. Ook waren er financiële sancties, zoals het bevriezen van de tegoeden van de Centrale Bank van Iran. Het land leed enorme economische schade als gevolg van de maatregelen.

Afgelopen zomer bereikten de VS, Rusland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en China onder leiding van de EU een akkoord over het afbouwen van het atoomprogramma van Iran. Inzicht voor de IAEA in de militaire mogelijkheden van dat atoomprogramma was een van de belangrijkste voorwaarden in het akkoord om sancties tegen het land op te heffen.

De sancties worden stapsgewijs afgebouwd. Leeft Iran de atoomdeal niet goed na, dan kunnen ze weer worden ingesteld.

Delen

Terug naar boven