r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Het defensiebeleid: van de regen in de drup, Den Haag

MI logo

Op 13 november 2015 werd Europa in het hart getroffen door de terroristische aanslagen in Parijs. Onder de aanslagplegers bevonden zich geradicaliseerde Franse en Belgische burgers. Hierdoor werd opnieuw bevestigd dat 'de vijand' niet langer uitsluitend in verre landen te vinden is. Het traditionele beeld van oorlog lijkt achterhaald. Een groot aantal landen bombardeert doelen van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Irak en Syrië.

Wat betekent dit veranderde vijandbeeld voor de defensiestrategie van Europese lidstaten? En wat betekent dit specifiek voor het Nederlandse defensiebeleid? Doet Nederland er verstandig aan om ook in Syrië in te grijpen? Welke rol moeten inlichtingendiensten spelen? Wordt het tijd voor een gemeenschappelijk Europees defensiebeleid?

Op woensdag 3 februari 2016 gingen Margriet Drent (veiligheids- en defensie-expert van Instituut Clingendael), Ruud Vermeulen (Brigadegeneraal der infanterie en duo-voorzitter van de Gezamenlijke Officieren Vereniging), Angelien Eijsink (Tweede Kamerlid PvdA) en Raymond Knops (Tweede Kamerlid CDA) hierover met elkaar en het publiek in debat onder leiding van journalist en politiek commentator Kees Boonman.

Inhoud

1.

Video-opname

Voor het afspelen van deze video is Flash nodig. Klik op deze link om de nieuwste versie te downloaden.

2.

Foto-impressie

v.l.n.r.: Margriet Drent, Ruud Vermeulen, Angelien Eijsink en Raymond Knops
v.l.n.r.: Margriet Drent en Ruud Vermeulen
Ruud Vermeulen
Angelien Eijsink
Raymond Knops
Het publiek wil vragen stellen
Er wordt een vraag gesteld uit het publiek
Het publiek wil vragen stellen
Het publiek wil vragen stellen
Er wordt een vraag gesteld uit het publiek

3.

Achtergrondinformatie

Het actualiteitendebat is een samenwerking van het Montesquieu Instituut, Nieuwspoort, ProDemos en Filmhuis Den Haag.


4.

Montesquieu Instituut (MI)

Het Montesquieu Instituut is een multidisciplinair onderzoeks- en onderwijsinstituut op het snijvlak van democratie, politiek en parlementaire besluitvorming in Nederland én Europa.

Het instituut werkt samen met andere wetenschappelijke instellingen in Nederland en Europa en streeft ernaar om de beschikbare kennis op dit terrein tijdig en hanteerbaar onder handbereik van ambtenaren, bestuurders, journalisten, politici, wetenschappers én belangstellende burgers te brengen.

5.

Internationaal perscentrum Nieuwspoort

Internationaal perscentrum Nieuwspoort vormt een ontmoetingsplek voor parlementaire pers, politici, voorlichters en lobbyisten en is een begrip in politiek Den Haag. Bij Nieuwspoort staat het vrije woord hoog in het vaandel. Nieuwspoort is dan ook bij uitstek een debatcentrum waar politici, journalisten, overheid en belangenbehartigers de degens kruisen. Nieuwspoort is gevestigd bij de Tweede Kamer in Den Haag.

6.

ProDemos

ProDemos informeert burgers over de democratische rechtsstaat en stelt hen in staat om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen. Dat gebeurt door overdracht van kennis over de kernwaarden van de Nederlandse rechtsstaat en over de werking van de democratie in al haar aspecten. Dit moet burgers uiteindelijk in staat stellen om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen.

ProDemos organiseert debatten, tentoonstellingen, rondleidingen en simulaties voor zowel jongeren als volwassenen. ProDemos is een niet-partijgebonden organisatie. Het kantoor en het bezoekerscentrum zijn gehuisvest aan de Hofweg 1 in Den Haag.

7.

Filmhuis Den Haag

Het Filmhuis Den Haag is een onafhankelijk filmtheater dat de kennis van en de liefde voor film en filmgeschiedenis wil overbrengen door de presentatie van films die doorgaans niet te zien zijn in de reguliere bioscopen. Ook organiseert het Filmhuis workshops, debatten, lezingen en educatieve voorstellingen.

Het Filmhuis Den Haag werd officieel geopend op 2 september 1981. In 1991 verhuisde het Filmhuis naar de huidige locatie aan het Spui. Het Filmhuis heeft zeven zalen: vijf filmzalen en twee multifunctionele zalen.

8.

Meer over...

Terug naar boven