r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

'Nationale aftelmoment' in teken van de Europese Unie

donderdag 31 december 2015, 13:02
gewijzigd

AMSTERDAM (ANP) - Het 'nationale aftelmoment' bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam staat op oudejaarsavond in het teken van Europa. In de grote vuurwerkshow zijn artistieke verwijzingen naar Europa verwerkt en de vlaggen van de 28 landen van de Europese Unie zijn gehesen.

Op de Oosterdokskade in het centrum van Amsterdam kunnen in een afgesloten gebied zo'n 10.000 mensen terecht voor het aftelmoment, dat na de oudejaarsconference van Herman Finkers rechtstreeks wordt uitgezonden op NPO1. Net als voorgaande jaren worden bezoekers gecontroleerd en mogen ze geen glas en vuurwerk meenemen.

Na het aftellen gaat er 1200 kilo vuurwerk de lucht in, boven de masten van een replica van het VOC-schip dat bij het museum ligt afgemeerd. Op het nabijgelegen Marineterrein begint over enkele dagen de eerste vergadering in het kader van het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie. Art Rooijakkers presenteert de avond, die in opdracht van de gemeente Amsterdam wordt geproduceerd door IDTV.

De grootste vuurwerkshow van Nederland vindt plaats bij de Erasmusbrug in Rotterdam, waar zo'n 4000 kilo vuurwerk de lucht in gaat. Dit spektakel wordt vanaf 23.58 uur uitgezonden op RTL 4, 5, 7, 8 en Z. De show wordt gemaakt op een speciaal hiervoor samengestelde muziekmix van Eric van Tijn en trekt naar verwachting tienduizenden toeschouwers.

Delen

Terug naar boven