r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Le Pen op het matje voor stemfraude

woensdag 16 december 2015, 15:54

STRAATSBURG (ANP) - De Franse politica Marine Le Pen is op het matje geroepen voor stemfraude in het Europees Parlement. De leider van het Front National moest woensdag aan de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, tekst en uitleg komen geven.

De stemfraude werd gepleegd tijdens de plenaire zitting in oktober in Straatsburg. Terwijl Le Pen de plenaire zaal tijdens de stemmingen had verlaten om naar een verkiezingsbijeenkomst elders in Frankrijk te gaan, stemden twee fractiegenoten onder wie PVV-er Marcel de Graaff, met haar stemkaart. Stemmen voor een ander is niet toegestaan in het Europees Parlement. Overtreders riskeren een reprimande, schorsing of boete.

De Graaff heeft toegegeven met de kaart van Le Pen te hebben gestemd. Het was een ,,fout'' en ,,hoffelijkheid'' van zijn kant. Le Pen heeft gezegd dat zij niet heeft gevraagd te stemmen in haar plaats.

Maar de Fransman Nicolas Bay, die ook voor Le Pen in haar afwezigheid zou hebben gestemd, ontkent dit te hebben gedaan ook al hebben andere Europarlementariërs hem dat zien doen. Hij zal een tweede keer bij Schulz moeten uitleggen wat er precies is gebeurd. Pas daarna volgt een besluit over eventuele sancties, klinkt het in Straatsburg.

De PVV en Front National zitten samen in de fractie Europa van Naties en Vrijheid. Le Pen en De Graaff leiden de groep met 38 parlementariërs.

Terug naar boven