r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Politiek café PvdA ‘De Rode Werf’, Amsterdam

datum 2 november 2015 19:30
plaats Amsterdam
locatie Pension Homeland op de Voorwerf (Marineterrein), Kattenburgerstraat 5 Toon locatie
aanwezigen M.H. (Max) van Weezel, M. (Marjolein) Moorman Moorman, L.F. (Lodewijk) Asscher e.a.
organisatie Partij van de Arbeid (PvdA)

De PvdA start een nieuw politiek café in Pension Homeland op het Marineterrein in Amsterdam, pal naast de plek waar komend jaar de EU-top plaatsvindt. Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher is een van de eerste gasten.

Onder de naam De Rode Werf start de PvdA een politiek café, dat iedere eerste maandag van de maand op een vaste locatie wordt gehouden. Die locatie is Pension Homeland op de historische Voorwerf van het Marine Etablissement op Kattenburg, vlakbij het Centraal Station. De Rode Werf refereert aan de geschiedenis van de locatie, de voormalige admiraliteitswerf. Tegenwoordig huizen er startups. Het Marineterrein zal komend jaar de EU-top huisvesten, onder voorzitterschap van Nederland. Daarna wordt het gebied opnieuw ontwikkeld.

Het eerste politieke café op maandag 2 november wordt geopend door Marjolein Moorman, fractievoorzitter van de PvdA in Amsterdam en VVD-wethouder Eric van der Burg. De laatste heeft het Marineterrein in zijn portefeuille. Initiatiefnemer Joop Lahaise knipoogt: “Het is ook wel zo netjes om meteen een VVD’er uit nodigen, want het idee voor dit politieke café is absoluut ‘geleend’ van het befaamde VVD-café De Libertijn. We rekenen er in elk geval op dat het zeker zo spannend wordt als vroeger De Libertijn.” Gesprekleider is Vrij Nederland-journalist Max van Weezel.

Die leidt ook het gesprek FNV-bestuurder Leo Hartveld, met als hoofdvraag: ‘Is de PvdA nog van de vakbond?’ Aanleiding is de Willem Drees-lezing van Asscher, waarin de PvdA-bewindsman naar de VVD uithaalt en waarschuwt dat de middenklasse in gevaar en de onderklasse steeds minder makkelijk de weg naar boven vindt. Minister Lodewijk Asscher reageert.

Asscher gaat verder uitgebreid in op de actualiteit van de vluchtelingen en de spanningen in de samenleving.

Initiatiefnemer van het eerste cafe is Joop Lahaise, oud-voorzitter en nu bestuurscommissielid van PvdA Amsterdam Centrum: “Het is wel zo netjes om meteen een VVD’er uit nodigen, want het idee voor dit politieke café is absoluut ‘geleend’ van het befaamde VVD-café De Libertijn. We rekenen er in elk geval op dat het zeker zo spannend wordt als vroeger De Libertijn.”

Samenstellers gezocht

Wil je in de toekomst meewerken aan het bedenken van onderwerpen en gasten voor De Rode Werf? PvdA Amsterdam zoekt creatieve mensen met journalistieke ambitie die een bijdrage willen leveren. Mail naar bestuur.amsterdam@pvda.nl voor meer informatie of aanmelding.


Inhoud

1.

Partij van de Arbeid (PvdA)

De Partij van de Arbeid (PvdA) is een progressieve, sociaaldemocratische partij. Politiek leider is sinds 9 december 2016 Lodewijk Asscher, die Diederik Samsom bij de verkiezing van lijsttrekker versloeg. De partij werd opgericht in 1946 als een voortzetting van de vooroorlogse Sociaal-Democratische Arbeiders Partij (SDAP), de Vrijzinnig-Democratische Bond (VDB) en de Christelijk-Democratische Unie (CDU).

De PvdA heeft bij de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017 een verlies geleden van 29 zetels en ging terug van 38 naar 9 zetels. De partij heeft acht zetels in de Eerste Kamer.

2.

Meer over...

Terug naar boven