r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

CDA wil af van zomertijd

donderdag 29 oktober 2015, 11:41

STRAATSBURG (ANP) - Het CDA wil dat de klok niet langer twee keer per jaar wordt verzet. De zomer- en wintertijdregeling moet worden afgeschaft.

De regeling zou de biologische klok te veel verstoren. ,,Daardoor raken mens, dier en natuur uit balans," zegt EU-parlementariër Annie Schreijer-Pierik.

Afgelopen weekend werd de klok in Europa weer een uur achteruitgezet. Niet alleen het gezinsleven maar ook kippen, koeien en andere dieren hebben volgens de politica te lijden onder het ,,volledig zoek raken van het bioritme''.

Ook de PVV in Europa wil van de wintertijd af. ,,Maar liefst de helft van alle mensen kampt met problemen door het verzetten van de klok naar wintertijd. Het verstoort ons bioritme en heeft depressiviteit, slaapproblemen en vermoeidheid tot gevolg', '', stelt EU-parlementariër Olaf Stuger.

Volgens hem leidt de regeling tot ,,aantoonbaar meer ongelukken in het verkeer en meer ziekteverzuim''. ,,Zomertijd maakt mensen juist gelukkiger, vrolijker en productiever.''

De kwestie kwam donderdag aan de orde in het Europees Parlement in Straatsburg. De Europese Commissie wil de regeling niet afschaffen, maar is bereid na te denken over de kwestie.

Terug naar boven