r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Paar honderd in actie voor vluchtelingen

zondag 13 september 2015, 15:08

AMSTERDAM (ANP) - Een paar honderd mensen demonstreren zondagmiddag op de Dam in Amsterdam voor een ruimhartiger vluchtelingenbeleid. Ze begonnen het protest met een minuut stilte voor de slachtoffers die op hun vlucht zijn verdronken, onder wie het jongetje dat op een Turks strand aanspoelde. Een foto van Aylan ging de wereld over en leidde tot een stortvloed aan reacties.

De demonstratie is een initiatief van tientallen organisaties. De actievoerders hebben protestbordjes en spandoeken bij zich met teksten als 'No borders, no nations. Stop deportations', 'Refugees welcome' en 'Volledige burgerrechten voor alle immigranten'.

De betogers, van jong tot oud, roepen 'vluchtelingen welkom' en 'welcome', het motto van de demonstratie. Ook wordt geld ingezameld voor hulp. Op een grote wereldbol staat een vrouw met een bordje waarop staat: 'Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen'.

Europarlementariër Judith Sargentini van GroenLinks was een van de sprekers. ,,Wij zijn met 500 miljoen Europeanen en we hebben nu 350.000 Syriërs binnen onze grenzen. Dat is niks.'' FNV-vicevoorzitter Catelene Passchier riep op gastvrij te zijn. ,,Geleidelijk begint de Europese politiek wakker te worden. Het is hartverwarmend om te zien hoe burgers zich inzetten om vluchtelingen welkom te heten.''

Na een aantal speeches op de Dam lopen de actievoerders een rondje door de binnenstad. Dit weekend gaan in veel andere Europese steden ook actievoerders de straat op, in aanloop naar de vergadering van EU-ministers over de vluchtelingencrisis maandag in Luxemburg.

Terug naar boven