r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Oud-EU-Commissaris niet gedwongen tot ontslag

dinsdag 12 mei 2015, 10:14

LUXEMBURG (ANP) - Voormalig Europees Commissaris John Dalli is niet gedwongen ontslag te nemen. Dalli nam zelf en vrijwillig ontslag, oordeelden rechters bij het Europees Hof van Justitie dinsdag.

Dalli, commissaris voor gezondheidszaken onder voorzitter José Manuel Barroso, stapte in oktober 2012 op na aantijgingen van beïnvloeding. De Maltees was destijds bezig met nieuwe regelgeving voor de tabaksindustrie. Een Maltese zakenman, met wie Dalli banden had, zou een flinke som geld hebben geëist van een Zweedse producent van kauwtabak. Als tegenprestatie zou de zakenman de commissaris beïnvloeden. Dalli zou van deze praktijken op de hoogte zijn geweest en niets hebben ondernomen dit te stoppen.

Barroso riep Dalli op het matje en eiste zijn ontslag. Dat deed de Maltees mondeling in het kantoor van Barroso, maar hij stelde later door Barroso te zijn gedwongen op te stappen. Bovendien meende hij te weinig tijd te hebben gekregen zich te verdedigingen. Hij stapte daarop naar het EU-Hof, dat hem nu in het ongelijk stelt.

Dalli's claim voor compensatie wegens eerverlies werd ook afgewezen.

Delen

Terug naar boven