r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Alternative für Deutschland (AfD)

Logo Alternatief voor Duitsland

Alternatief voor Duitsland (Alternative für Deutschland, AfD) is een conservatieve en eurosceptische partij in Duitsland. De partij wordt ook wel omschreven als anti-euro partij. Alternatief voor Duitsland heeft geen zetels in het Duitse parlement.

AfD werd in 2012 opgericht door Alexander Gauland, Bernd Lucke en Konrad Adam. De oprichters verzetten zich vooral tegen het Duitse federale beleid ten aanzien van de crisis in de eurozone. Het door hun opgestelde manifest werd door 68 economen, journalisten en zakelijke leiders ondertekend. In het manifest verklaarde de groep dat de eurozone had bewezen ongeschikt te zijn als een monetaire zone. Tevens werd gesteld dat de Zuid-Europese lidstaten 'zinken in armoede onder de concurrentiedruk van de euro'. De partij nam in 2013 voor het eerst deel aan de Duitse Bondsdagverkiezingen.

1.

Europees Parlement

Bij de Europese Parlementsverkiezingen in 2014 heeft AfD 7 zetels behaald. De partij sloot zich aan bij de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers, waar ook de ChristenUnie en SGP deel van uitmaken. Door interne spanningen viel de Europese delegatie uit elkaar. Daardoor bleven daarin nog slechts twee AfD-leden over. De vijf overige leden die uit de partij stapten, verenigden zich onder de naam ALFA.

Op 8 april 2016 stapte AfD-lid Beatrix von Storch over van fractie. Zij is nu verbonden aan de fractie Europa van Vrijheid en Directe Democratie (EVDD). Op 12 april werd het overgebleven AfD-lid Marcus Pretzell op initiatief van de Nederlandse Europarlementariër Peter van Dalen uit de fractie gezet, omdat de AfD volgens hem te veel verrechtste. Pretzell sloot zich daarop aan bij de ENF-fractie.

Delen

Terug naar boven