r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Brussel komt kabinet tegemoet bij pensioenen

donderdag 4 december 2014, 13:58
gewijzigd

DEN HAAG (ANP) - Brussel gaat zich minder bemoeien met de Nederlandse pensioenregeling dan eerder was aangekondigd. Bij onderhandelingen zijn volgens staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) ,,belangrijke concessies'' gedaan door de Europese Commissie. ,,Het voorstel dat er nu ligt, sluit goed aan bij het Nederlandse pensioenstelsel'', aldus Klijnsma donderdag.

Brussel heeft volgens haar begrip getoond voor de zorgen bij kabinet en Tweede Kamer. Aan die bezwaren, die ook leefden bij enkele andere EU-landen, wordt nu voor een flink deel tegemoetgekomen. Het oorspronkelijke plan uit Brussel bevatte gedetailleerde regels voor pensioenfondsen voor onder meer het beloningsbeleid en het evalueren van risico's.

Met Brussel is onder meer afgesproken dat de Europese Commissie en de Europese toezichthouder aan lidstaten en pensioenfondsen niet zelfstandig regels kunnen opleggen. Ook is er nu meer aandacht voor de rol van de nationale toezichthouders.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, die zich de afgelopen jaren hevig verzette tegen Europese bemoeienis met pensioenen, is niet onder de indruk van de afspraken die Klijnsma heeft gemaakt. Omtzigt denkt dat Brussel op termijn toch flink meer te zeggen krijgt over Nederlandse pensioenen. ,,Dat vindt het CDA buitengewoon onwenselijk.'' Het Kamerlid wil snel opheldering van het kabinet.

Delen

Terug naar boven