r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Van Rompuy: 'Zoon van Polen' nu 'vader van Europa'

maandag 1 december 2014, 12:25
gewijzigd
President VAN ROMPUY meets Polish Prime Minister Donald TUSK - VIP welcom © The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - Donald Tusk is de nieuwe voorzitter van de Europese Raad, een van de instellingen van de Europese Unie. Maandag om 11.00 uur droeg de Belg Herman Van Rompuy de vergaderbel over aan Tusk. Van Rompuy noemde Tusk de ,,zoon van Polen, die nu als een vader over de Europese Unie gaat waken''.

Tusk, die toegaf een beetje nerveus te zijn, bedankte in zijn eerste speech uitvoerig zijn voorganger. Hij roemde de gave van Van Rompuy om oplossingen te vinden, aan te dragen en vertrouwen te winnen onder de regeringsleiders. ,,Het zal zwaar zijn jou op te volgen. Dat is geen compliment, maar een feit.''

De Poolse oud-premier noemde vier uitdagingen voor de EU. Hij sprak over het beschermen van de fundamentele Europese normen en waarden, vrijheid en solidariteit tegen bedreigingen ,,buiten en vanuit de EU''. Hij hamerde op het belang om de economische crisis te beëindigen.

Ook wil Tusk een sterke unie op internationaal vlak. ,,We moeten onze grenzen beschermen en tegelijk onze buren die onze normen en waarden delen, ondersteunen.'' Als laatste pleitte de 57-jarige Tusk voor een sterke relatie met de Verenigde Staten.

Europees Commissaris Frans Timmermans (Betere Regelgeving) gebruikte net als vele andere EU-prominenten Twitter om Tusk welkom te heten in Brussel. ,,Ik kijk er naar uit samen te werken de komende jaren'', vervolgde de tweet.

In zijn nieuwe functie gaat Tusk de toppen van de Europese staatshoofden en regeringsleiders van de 28 EU-landen voorzitten. Deze toppen vinden regelmatig in Brussel plaats. Op 18 en 19 december beleeft Tusk zijn vuurdoop.

Terug naar boven